افغانهای مقیم مسکو؛ ضمن بیان مشکلاتی که دارند، تمدید ویزا و اجازه کار را دو عامل مهم نگرانی همیشگی خود عنوان کردند.
به گزارش انصار به نقل از منابع؛ دهها هزار افغان در شهرهای مختلف روسیه زندگی میکنند. تعداد زیادی از آنها شاغل و تاجراند، و عدهای دیگر هم فرهنگیان و دانشجویان هستند.
به گفته برخی از این افغانها، در سالهای اخیر آنان با مشکلات قابل توجهی در تمدید ویزا، و همچنین کسب اجازه کار قانونی مواجه اند.
دو تن از این تاجران افغان که نخواستند نامشان فاش شود، میگویند: اگرچه آنان با ثبت شرکت برای خود و یک دستیار میتوانند ویزا دریافت کنند، اما برای دیگر کارمندان خود تمدید ویزا مسالهای غیر ممکن شده است.
طبق سخنان آنان، درگذشته این مشکل وجود نداشته، اما در سالهای اخیر این مشکل جدا محسوس است و به یکی از معضلات بزرگ آنان تبدیل شده است.
به عقیده این دو نفر، مافیا در حال حاضر از این مساله سوء استفاده کرده و با فریب افغانهایی که نیاز به ویزای کار دارند، پول هنگفتی را دریافت میکنند. در برخی موارد این افراد سودجود ویزا را تهیه، و در بعضی موارد هم کلاهبرداری میکنند.
آنان این مشکل را نه تنها معضلی برای افغانها، بلکه چالشی برای روسیه هم میدانند. چون تعداد زیادی از افغانهایی که نزد تاجران افغان و در بازارهای دیگر برای تاجران اتباع کشورهای مختلف کار میکنند، بدون ویزا و اجازه کار شاغل هستند.
حتی گفته میشود تعدادی از افغانها، سالها بدون مدارک قانونی و اقامتی مشغول به کاراند، و چون فاقد اسناد هستند به افغانستان هم سفر نمی کنند.
این تاجران میگویند: هرچند که مشکلات عدیده اقامتی و کار، سد روی افغانها در روسیه هست، اما با آن هم هیچ گاه افغانها مانند برخی دیگر مهاجرین دردسرساز نبوده اند.
اشاره آنان به یک فرد آذربایجانی است که چندی قبل به جرم قتل یک جوان روس از سوی نیروهای امنیتی روسیه دستگیر شد و از طرفی هم باعث بدبینی روسها به همه مهاجرین گردید.
به باور تاجران و مردم افغان مقیم روسیه، نباید افغانها و حتی دیگر مهاجرین جزاء خرابکاریهای دیگران را متحمل شوند و رفتار نادرست آنان تاثیرگذار بر زندگی افغانها باشد.
دولت روسیه پس از قتل یک جوان روس توسط یک آذربایجانی و تحریک شدید مردم نسبت به آن، تصمیم گرفت کنترل بیشتری بر مهاجرین داشته باشد، و در بازارها نیز دقت بیش از پیش داشته باشند.
شایعاتی هست که قرار است حتی بعضی از بازارهای موجود در مسکو که در آن افغانها و دیگر مهاجران مشغول کارند، تعطیل شود.
افغانها از جریانهای اجتماعی نیز انتقاد نموده میگویند که این نهادها در حل مشکلات عمده آنان ناکام بوده اند. در حال که افغانها از ناحیه مشکلات اسناد اقامت، نبود کار و برخی مسایل دیگر رنج میبرند مسئولین سازمانهای اجتماعی افغانها برگزاری محافل گرامی داشت از چهرههای سیاسی و جشنهای مذهبی را در جمله اولویتهای کاری خود قرار داده اند.
با این حال، افغانها ضمن ابراز نگرانی از این موضوع ابراز امیدواری میکنند که دولتمردان کشور و سفیر افغانستان در مسکو، با مقامات بلندپایه روسیه راه حلی مناسب برای تمدید ویزای کار را فراهم نمایند، بلکه ضمن ایجاد سهولت برای افغانها، افراد سودجو هم از بین بروند.
دانشجویان افغان در روسیه و تقاضای کار در حین تحصیل
در شهرهای مختلف روسیه دهها هزار دانشجوی خارجی مشغول تحصیل هستند که براساس قانون این کشور، اجازه کار در بیرون از دانشگاه را ندارند.
اما چندی قبل ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه، به دولت این کشور دستور داد که مسئله اجازه کار به دانشجویان خارجی در خارج از دانشگاهها را مورد بحث قرار دهد.
طرح پیشنهادی رئیس جمهور روسیه مبنی بر اجازه کار برای دانشجویان در خارج از دانشگاهها، مورد استقبال دانشجویان خارجی به ویژه دانشجویان افغانستان در روسیه قرارگرفته است.
این دانشجویان میگویند: در صورتی که طرح پیشنهادی ولادیمیر پوتین عملی شود، زندگی دانشجویان افغان در روسیه بهتر میشود و آنان میتوانند مصارف تحصیل خود را به دست میآورند.
نوید جمشید کارمند محلی سفارت افغانستان در مسکو و یکی از دانشجویان دانشگاه دوستی ملل گفت: بسیاری از دانشجویان کشورهای خارجی در روسیه نیاز به کار در محیط بیرون از دانشگاه را ندارند، چون آنان از سوی سفارت شان ماهانه پول مناسبی را به عنوان "شهریه" دریافت میکنند، اما با توجه به اینکه شهریه دانشجویان افغان از سوی سفارت افغانستان در مسکو، ماهانه فقط صد دالر است، طرح پیشنهادی پوتین برای آنان بسیار حائز اهمیت است"
انتظار به عملی شدن طرح رییس جمهور روسیه، امید را برای دانشجویان افغان ایجاد کرده است، دانشجویان که به سختی درس میخوانند اما اجازه کار را ندارند.
به باور نوید، در صورت اجرایی شدن طرح رئیس جمهور روسیه، مشکلات اقتصادی دانشجویان افغان برطرف میشود.
او گفت: محصلین افغان از استعداد خوبی برخوردار هستند و با کار در بیرون از محیط دانشگاه نه تنها میتوانند مخارج زندگی خود را به خوبی تامین کنند، بلکه میتوانند کار در حین تحصیل را نیز تجربه کنند، که این به نوبه خود در آینده آنان مفید خواهد بود.
محسن توکلی دانشجوی علوم سیاسی در مسکو هم میگوید: دانشجویان افغان تواناییهای قابل ملاحظهای دارند و هرچند که در کشوری جنگ زده زندگی کرده اند ولی با آن هم، ظرفیت توانایی آنان با دانشجویان دیگر کشورها یکسان است.
به گفته او، بسیاری از دانشجویان افغان با کارهای "فنی و تخنیکی" اشنایی دارند و در صورتی که دولت روسیه طرح پیشنهادی پوتین را تطبیق کند، دانشجویان افغان بیشتر شان به کارهای تخنیکی و فنی روی خواهند آورد و این به نوعی یک نیروی کاری مفید محسوب خواهد شد.
هرچند که طرح پیشنهادی پوتین مورد استقبال قابل توجه دانشجویان افغان قرار گرفته، اما به هر حال اجرایی شدن این طرح بستگی به نوع تصمیم دولت این کشور دارد.
پوتین گفته است: "باید در این مورد فکر شود، من تضمین میکنم که به همکاران خود در دفتر ریاست جمهوری و دولت دستور مربوطه را خواهم داد، ما در این مورد فکر خواهیم کرد".
گزارش از: شفقنا
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1023