آقای غنی در چهارسال حکومتداریاش نتوانسته اعتماد اکثریت بزرگان سیاسی و جهادی کشور را جلب کند. سردی رابطه میان ارگ و این دسته از سیاسیون، تا جایی کار را به ضرر تیم حاکم پیش برده و عرصه را برای آقای غنی تنگ کرده است.
ارگ ریاست جمهوری روز گذشته اعلام کرد که رییس جمهور غنی پیرامون مسایل ملی و مهم کشور، با بزرگان سیاسی نشستهای مشورتی داشته است.
در اعلامیهای که "ارگ" به نشر رسانده، آمده است: محمد اشرف غنی رییسجمهوری اسلامی افغانستان به سلسلهی نشستهای مشورتی خویش پیرامون مسایل ملی و مهم کشور، با رهبران و شخصیتهای سیاسی و جهادی به گونهی جداگانه در مورد صلح، آتشبس، انتخابات و دیگر موضوعات مهم جاری افغانستان صحبت و مشورت نمود.
در ادامه اعلامیه آمده است که بزرگان و رهبران سیاسی کشور در خصوص وضعیت جاری و مسایل سیاسی افغانستان به شمول صلح و امنیت، آتشبس و انتخابات، دیدگاهها، پیشنهادات و نظریات شان را با رییسجمهور شریک ساختند.
همچنان گفته شده که در این نشستها آقای غنی بر اهمیت مشوره در خصوص مسایل مهم ملی و کشوری تاکید کرده و آن را یک "اصل" خوانده است.
اینکه آقای غنی هرازچندگاهی با بزرگان سیاسی نشستهای مشورتی برگزار میکند، از جهاتی قابل تامل است:
_ آقای غنی در چهارسال حکومتداریاش نتوانسته اعتماد اکثریت بزرگان سیاسی و جهادی کشور را جلب کند. سردی رابطه میان ارگ و این دسته از سیاسیون، تا جایی کار را به ضرر تیم حاکم پیش برده و عرصه را برای آقای غنی تنگ کرده است. از اینرو، آقای غنی و حواریونش با راهاندازی نشستهایی به بهانه مشوره و نظرخواهی پیرامون مسایل ملی و دهها دلیل ناگفتهی دیگر، میخواهند وجههی تخریبشده حکومت را تا حدی ترمیم کنند. این یک واقعیت است که بزرگان سیاسی و قومی در شرایط فعلی دارای پایگاه و جایگاه اجتماعیاند و مخالفت آنها میتواند مردم را در برابر تیم حاکم بشوراند. پرواضح است که اینگونه نشستها اندکی برای فروکش خشم و دلسردی آنها تا جایی موثر است.
_ به نظر میرسد مشوره دیروز آقای غنی با چهرههای مطرح سیاسی کشور، بیشتر از آنکه "مشوره" باشد، یک تاکتیک و ترفند سیاسی است که بهمنظور جلوگیری از واکنشهای احتمالی بزرگان سیاسی و قومی در برابر برنامههای آینده آقای غنی به کار گرفته میشود. تجربه گذشته نشان میدهد که آقای غنی در رسیدن به اهدافش مایل است حتی نیروهای متخاصم خود را با روشهای فریبنده برای مدتی در کنارش بگیرد. کارنامه او در انتخابات ریاست جمهوری پیشین، نمونه واضح این مدعا است.
_ آقای غنی و اطرافیانش اکنون دریافتهاند که محبوبیت و توان اجتماعی این دسته از بزرگان و نخبهگان سیاسی تا حدی کاهش یافته و تضعیف شده اند. اینجاست که حکومت صرف به مشوره با آنها بسنده میکند؛ در حالی که نیروی حاکم در ارگ، امتیاز و منابع قدرت را در اختیار نورچشمیهای خود میگذارد و فقط در مواردی و آنهم بهصورت نمایشی با بزرگان سیاسی نشست مشورتی دایر میکند.
فراموش نکنیم که کمتر از یک سال زمان به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مانده است. آقای غنی در این مدتزمان کوشش دارد آنعده از سیاستمداران مطرح کشور را که از وی دلخوشی نداشته و یا هم اعتماد چندانی به سیاستهای آقای غنی ندارند، گرد خود جمع کند و بدینترتیب پایههای سیاسی خود را تقویت کند.
با اینهمه، میتوان گفت که مشوره رییسجمهور با شماری بزرگان سیاسی، بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و آقای غنی با تدویر چنین نشستهای نمایشی و اما با پیام، اهداف دور و دراز سیاسیاش را مدنظر دارد.
ضیا موسوی
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/10168
تگ ها: