درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/07 - 13:12:0 FA | AR | PS | EN
آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد            سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند             سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است            پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون            در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم            ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان            تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران            مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها            هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور            






تاریخ نشر: 1392/7/26 - 10:17:36
تعداد بازدید: 1259
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

افغانستان در آستانه یک عصر تاریخی نوین
افغانستان در آستانه یک عصر تاریخی نوین

نگاهی به فهرست ائتلاف‌های انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تا حدی می‌تواند نشان‌دهنده آرا، ترکیب‌های قومی خاص و شانس متفاوت نامزدها برای پیروزی در انتخابات آینده باشد.

ثبت‌نام نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نشان از انتخاباتی تاریخی و سرنوشت ساز برای کشور دارد. در این میان با نگاهی به فهرست ائتلاف‌های انتخاباتی می‌توان گفت که نتیجه انتخابات می‌تواند سرنوشت آتی افغانستان را تعیین کند و البته پیروزی هریک از ائتلاف‌ها می‌تواند معادلات سیاسی و نظامی حاکم بر افغانستان را به گونه‌ای وسیع و مهم تغییر دهد و حتی در آینده تحولات منطقه هم تأثیرگذار باشد.

در این میان، برخی از نامزدها و معاونانشان بدون تردید بخت بیشتری برای پیروزی در انتخابات دارند و پیروزی هریک نیز می‌تواند در درصد تحقق صلح در افغانستان و نیز برآیند قدرت سیاسی هریک از اقوام و گروه‌های سیاسی افغانستان اهمیت داشته باشد.

در میان نامزدهای انتخابات سرشناس‌ترین فرد دکتر عبدا... عبدا... وزیرخارجه سابق و نفر دوم انتخابات قبلی است.

عبدا... که یار نزدیک شهید احمدشاه مسعود قهرمان ملی افغانستان است اگرچه تباری پشتون دارد اما به علت این که در مناطق تاجیک‌نشین زاده شده و هم پیمان چهره‌های شناخته شده تاجیک هم بوده است، هویت سیاسی‌اش بیشتر به تاجیک‌ها نزدیک است و شاید در انتخابات هم بخت بیشتری برای کسب رأی در مناطق تاجیک‌نشین داشته باشد.

به ویژه این که حزب جمعیت اسلامی افغانستان که رهبری آن به طور سنتی با تاجیک‌ها بوده است نیز از عبدا... حمایت کرده است، البته عبدا... برای کسب رأی تاجیک‌ها نیز رقیبانی دارد. افرادی هم چون (محمداسماعیل خان) والی سابق و نامدار (هرات) که به عنوان معاون (استاد سیاف) وارد کارزار انتخابات شده است و (احمدضیا مسعود) برادر شهید مسعود که در جایگاه معاون (زلمی رسول) وارد صحنه انتخابات شده است.

عبدا... البته در اندیشه جذب آرای غیر تاجیک‌ها هم هست؛ او برای این مهم، (خان محمد) از اعضای حزب اسلامی که (حکمتیار) پایه گذار آن بوده است را به عنوان معاون دوم خود انتخاب کرده است.

عبدا... هم چنین (محمدمحقق) رهبر مشهور جهادی را که به ویژه نفوذ زیادی میان مردم هزاره‌ دارد را به معاون دوم خود انتخاب کرده است تا رأی مردم هزاره‌را هم جذب نماید.

عبدا... بخت خوبی برای جذب آرا در میان اقلیت‌های قومی کمتر شناخته شده همچون قزلباش‌ها و ترکمن‌ها و قرقیزها و.... هم دارد.

دیگر نامزد مشهور انتخابات، (اشرف‌غنی احمدزی) است؛ وی سابقه وزارت مالیه افغانستان را هم دارد.

احمدزی از ایلات کوچی و مشرقی پشتون است که پیشتر از میان آنها چهره‌های تاریخی همانند: (میرویس) و (محمود) و (اشرف افغان) و نیز (نجیب ا...) و حتی رهبران اصلی طالبان برخاسته‌اند. احمدزی در دوره دوم انتخابات ریاست جمهوری هم نامزد شد و شکست فاحشی خورد؛ وی نقطه مقابل  پشتون‌های قندهاری است که در گذشته تاریخی معتدل‌تر بوده‌اند وخاندان شاهی سابق افغانستان و نیز حامد کرزی از میان آنها هستند. احمدزی تلاش کرده تا دو جریان قومی غیر پشتون را هم جذب نماید.

(سرور دانش) وزیر عدلیۀ سابق و از نزدیکان به کریم خلیلی با چراغ سبز خلیلی و حزب وحدت اسلامی افغانستان در واقع می‌تواند تأثیرگذار باشد.

اقدام مهم دیگر اشرف غنی احمدزی جذب (جنرال دوستم) فرمانده معروف و مشهور ازبک است که می‌تواند آرای اکثریت ازبک‌ها را جذب کند.

ائتلاف انتخاباتی به رهبری اشرف غنی احمدزی بسیار ناهمگون و متضاد است و به نظر می‌رسد یک ترکیب سیاسی صرفاً برای جذب رأی باشد تا نماینده طرز تفکر و یا حتی منافع مشترک سیاسی.

نکته جالب توجه در این ائتلاف  کنار زدن تاجیک‌ها از قدرت است؛ تاجیک‌ها با 25 درصد جمعیت افغانستان و ریشه‌دارترین گروه جمعیتی کشور در ائتلاف انتخاباتی احمدزی هیچ نماینده‌ای درمیان 3 نفر اول کشور ندارند که این موضوع جالب توجه است.

یکی دیگر از نامزدهای با اهمیت در انتخابات آتی (زلمی رسول) است؛ کسی که شاید حمایت حامد کرزی را هم به همراه داشته باشد.

زلمی رسول به عنوان وزیر امورخارجه سابق و مشاور امنیت ملی کرزی چهره شناخته شده بین‌المللی است. زلمی رسول از پشتون‌های قندهاری نزدیک به خاندان شاهی سابق افغانستان و نیز حامد کرزی است که به میانه‌روی بیشتر در برابر هم‌تباران مشرقی‌شان مشهور بوده‌اند.

رسول برخلاف احمدزی به جذب تاجیک‌ها اهمیت داده است و شخصیت شناخته شده تاجیک یعنی احمدضیا مسعود برادر احمدشاه مسعود فقید را به عنوان معاون اول خود انتخاب کرده است. معاون دوم وی هم خانم (حبیبه سرابی) از هزاره‌های افغانستان و اولین والی زن افغانستان است که سال‌ها والی بامیان بود. رسول نماد ثبات است و بیشتر می‌تواند ادامه دهنده راه کرزی باشد.

نامزهای انتخاباتی دیگر افرادی هم چون: (استاد عبدالرب رسول سیاف) چهره مذهبی است که اسماعیل‌خان فرمانده تاجیک و مهم‌ترین شخصیت هرات را به معاون اولی خود و یک مولوی ازبک به نام (عبدالوهاب عرفان) را به معاون دومی انتخاب کرده است؛ فردی که می‌تواند آرای دوستم و در نتیجه اشرف غنی احمدزی را کم کند.

نامزد مهم دیگر (عبدالرحیم وردک) وزیر دفاع سابق افغانستان است که او هم چهره‌ای نزدیک به کرزی و از پشتون‌های میانه‌رو است. یک تاجیک اسماعیلی بدخشانی یعنی (عبدالاحد افضلی) و (سید حسین انوری) که یک سید شیعه و فرمانده نظامی وسیاستمدار و والی هرات بوده است را به معاونت خود انتخاب کرده است.

در میان نامزدها یک زن به نام (خدیجه غزنوی) و نیز یکی از شاهزادگان سابق و نواده ( محمدنعیم خان) وزیر خارجه سابق (ظاهرشاه) و برادر (داود خان) نیز که (محمدنادر نعیم) نام دارد از شخصیت‌های جالب توجه هستند.

در یک برآیند کلی باید بخت دکتر عبدا...، احمدزی و زلمی رسول را برای کسب مقام ریاست جمهوری را بیشتر از سایرین دانست.  در این میان گرچه دکتر عبدا... چهره شناخته شده و قابل احترامی است، ولی سنت تاریخی حکومت داری کار را برای دکتر عبدا... حتی در صورتی پیروزی‌اش نیز سخت می‌کند.

احمدزی با حذف تاجیک‌ها از قدرت از هم اکنون یک بحران و شکاف را دامن می‌زند و به نظر می‌رسد زلمی رسول که نماد ثبات است، گزینه‌ای جامع الاطراف‌تر از دیگران باشد.

نویسنده: محمد علی بهمنی قاجار/ فارس

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/988






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور

توشیح بسته کمکی ۹۵ میلیارد دالری امریکا از سوی جو بایدن

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات بایدن عقب‌نشینی از افغانستان بود

عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار حکومت طالبان است

حمایت حکومت طالبان از مبارزه حق طلبانه مردم فلسطین

قدرتهای بزرگ هسته‌ای بطور غیرمستقیم در اوکراین می‌جنگند

طالبان خواستار ارتقأ سطح دیپلوماتیک افغانستان در قزاقستان شدند

پاکستان : ایران و چین شرکای معتمد ما هستند

بانک جهانی برای آغاز پروژه «کاسا یکهزار» آمادگی می گیرد

لیورپول به اورتون باخت، یونایتد مقابل شفیلد پیروز شد


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.