درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-06  |  2024-04-25  |  بروز شده در: 1403/02/05 - 14:39:4 FA | AR | PS | EN
شکست تیم ملی فوتسال افغانستان مقابل تاجکستان             روابط مثبت روسیه با حکومت طالبان ادامه خواهد داشت            یک هیئت بلندپایه تجاری ترکمنستان به کابل سفر کرده است             هدف دشمنان افغانستان؛ تضعیف و تجزیه کشور است             بیش از ۷ هزار پناهجوی افغان طی ۱۰ روز اخیر از پاکستان اخراج شدند            اعتراض به حکم ابتدایی در مورد میر رحمان رحمانی را رد شد            جنگ اوکراین برای ارتش امریکا حکم رگه طلا را دارد            نگرانی اسرائیل از احتمال باز داشت نتانیاهو            پایان سفر رئیس جمهور ایران به پاکستان             گفتگوی کابلوف و متقی درباره‌‌ی نشست آینده‌ی دوحه در مورد افغانستان            انفجار یک سرگلوله در کندهار جان سه کودک را گرفت             ادامه گشت زنی پهپادهای ناشناس در آسمان افغانستان            تثبیت صدر نشینی آرسنال با تحقیر چلسی            العین امارات با حذف الهلال به فاینل صعود کرد            بخیت خواستار رفع محدودیت‌های تحصیلی و کار زنان در افغانستان شد            






تاریخ نشر: 1392/7/13 - 13:04:00
تعداد بازدید: 3285
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

جایگاه تریاک در اقتصاد افغانستان
جایگاه تریاک در اقتصاد افغانستان

پس از گذشت بیش از یک دهه از سقوط طالبان و حضور گسترده نظامی و غیر نظامی جامعه بین المللی درافغانستان، کشورمان همچنان بزرگترین تولید کننده تریاک غیر قانونی در جهان است. در سال ۲۰۱۲ با ۷۴ درصد تولید جهانی این ماده مخدر نشان داد که در زمینه مبارزه با کشت و تولید تریاک ناکام بوده و حتی وضعیت آن نسبت به دوره طالبان بدتر شده است.

به گزارش انصار به نقل از رسانه‌ها، افغانستان در سال گذشته میلادی ۱۵۰ هزار هکتار کشتزار تریاک داشته و ۳۷۰۰ تن تریاک تولید کرده است که بخشی از آن به انواع پیشرفته مواد مخدر از جمله هیروئین تبدیل شده است.

اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل گفته است که افغانستان رهبری خود را به عنوان بزرگترین تولید کننده تریاک در جهان حفظ نموده وحتی پیش بینی کرده است که تولید تریاک در سال ۲۰۱۳ به شکل چشم گیری افزایش یابد.

پیشینه کشت تولید قابل ملاحظه تریاک در افغانستان

با وقوع کودتای کمونیستی در سال ۱۹۷۹ و هجوم نیروهای ارتش سرخ شوروی به افغانستان که سرآغاز نابسامانی‌ها و جنگ داخلی در این کشور بود، کشت غیر قانونی تریاک نیز افزایش یافت. چنان که آمار اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل نشان میدهد تولید تریاک تا اوج گرفتن قدرت طالبان در سال ۱۹۹۹ با بیش از ۲۰ برابر افزایش به ۴۵۰۰ تن رسید.

بر پایه آمار این اداره، در سال ۱۹۹۹ حدود ۹۰ هزار هکتار زمین به کشت تریاک اختصاص یافته بود. اما رژیم طالبان در سال ۲۰۰۰ به دلیل به رسمیت شناخته شدن دولت این گروه از سوی جامعه بین المللی و کاهش فشارها، کشت و تولید تریاک را ممنوع اعلام کردند و در نتیجه سطح زیر کشت آن به ۸۲ هزار هکتار رسید.

میزان سطح زیر کشت تریاک یک سال بعد به طور قابل ملاحظه‌ای کم شد و تنها ۷۶۰۰ هکتار به این ماده مخدر اخصاص یافت و به این ترتیب تولید آن نیز به ۱۸۵ تن کاهش یافت.

اما این ممنوعیت طالبان تنها شامل کشت تریاک میشد و تجارت این ماده مخدر به خارج از مرزهای افغانستان آزاد بود و این کار سبب کاهش شدید تولید و افزایش قیمت آن شد.

دوره پس از سقوط طالبان و حکومت تحت حمایت ناتو

بر پایه اطلاعات اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل، در حکومت پس از طالبان زمین زیر کشت تریاک از ۷۴ هزار هکتار در سال ۲۰۰۲ به ۸۰ هزار هکتار در سال ۲۰۰۳ و سپس با یک جهش زیاد به ۱۳۱ هزار هکتار در ۲۰۰۴ رسید.

کشتزارهای تریاک که بخش عمده آن در ولایت هلمند در جنوب کشور قرار دارد به دلیل تخریب بخشی از آن از سوی دولت، کاهش ملاحظه‌ای یافت و به ۱۰۴ هزار هکتار در سال ۲۰۰۵ رسید اما بار دیگر سیر صعودی گرفت و در ۲۰۰۶ به ۱۶۵ هزار هکتار و ۲۰۰۷ به ۱۹۳ هزار هکتار رسید.

سطح زیر کشت تریاک در سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ در نوسان بوده و به ترتیب۱۵۷، ۱۲۳، ۱۲۳، ۱۳۱ و ۱۵۴ هزار هکتار برآورد گردیده است.

در این میان اما میزان تولید تریاک از ۱۸۵ تن در پایان حکمروایی طالبان در سال ۲۰۰۱ به ۳۴۰۰ رسید و طی یازده سال به ۳۷۰۰ تن افزایش پیدا کرد. در طول این یازده سال سال ۲۰۰۷ با ۵۹۰۰ تن تریاک بالاترین میزان رشد را داشته است.

میزان موفقیت دولت افغانستان در تخریب کشتزارهای تریاک از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۲ به ترتیب، ۲۱۴۳۰، ۰، ۵۱۰۳، ۱۵۳۰۰، ۱۹۰۴۷،۵۴۸۰، ۵۳۵۱، ۲۳۱۶، ۳۸۱۰ و ۹۶۷۲ هکتار گزارش شده است. این آمار نشان میدهد که دولت در راستای نابودی کشتزارهای مواد مخدر چندان موفق نبوده و کاهش در تولید این ماده مخدر بیشتر به دلیل شرایط اقلیمی و آفات گیاهی بوده است.

 

نقش تریاک در تولید ناخالص ملی

مطالعه بانک جهانی و اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل نشان میدهد که ارزش تریاک تولید شده در افغانستان در سال ۲۰۰۴ برابر با نیمی از تولید ناخالص داخلی کشور بود اما این رقم با رشد اقتصادی افغانستان طی سال‌های بعد از آن کاهش یافت و به ۱۵ درصد درسال ۲۰۱۱ رسید.

تولید ناخالص داخلی افغانستان در سال ۲۰۱۱ حدود ۱۸ میلیارد دالر برآورد شده است. آمار اداره همکاری‌های بین المللی بریتانیا و بانک جهانی در فصل اوج رشد این ماده مخدر در ۲۰۰۶-۲۰۰۷ نشان میدهد که دراین زمان حدود ۷۰ میلیون روز کاری برای کشاورزان و خانواده‌های آنان در افغانستان ایجاد شده است.

مزد روزانه یک کارگر در این زمان برای وجین کردن اراضی از ۳.۵ دالر آغاز تا به ۱۲.۵ دالر در زمان برداشت شیره تریاک افزایش یافته است. در حالی که مزد کارگر ساختمانی از ۳.۵تا ۶.۵ دالر بوده و حتی دروگر گندم نیز دستمزد مشابهی داشته است.

بانک جهانی گفته است که افغانستان در بیشتر از یک دهه گذشته به طور میانگین ۵ تا ۶ درصد رشد اقتصادی داشته است. این احتمال میرود که با خروج بیشتر نیروهای خارجی در سال آینده، تولید ناخالص داخلی نیز کاهش یابد و با رکود اقتصادی مواجه شود.

با توجه به خروج تدریجی نظامیان خارجی و کاهش کمک‌های بین المللی به افغانستان که سبب افزایش بیکاری شده، محصول تریاک به عنوان یک سرمایه نقد شماری بیشتری از کشاورزان را تشویق به کشت آن خواهد کرد.

اما موضوع مهم دیگری که مهم پنداشته میشود و دولت افغانستان، سازمان ملل و حامیان بین المللی کشور بر آن تاکید کرده اند نقش (کلیدی) مواد مخدر در بیثباتی افغانستان، فساد حکومت و پلیس و همچنین منابع مالی طالبان است، که چندان در راستای مهار آن اقدام نشده است.

در این میان ناتو که شمار نظامیانش را سال گذشته تا به ۱۵۰ هزار تن افزایش داد و هدف آن نیز مبارزه با تروریسم در افغانستان اعلام شده، تا کنون هیچ گاه در از بین بردن کشتزارهای تریاک و یا بازداشت مافیای مواد مخدر سهمی نداشته است.

افزون بر این، افغانستان خود اکنون به یکی از قربانیان عمده ناشی از استفاده از مواد مخدر تولیدی خود تبدیل شده است. حدود یک میلیون شهروند بین سنین ۱۵ تا ۶۴ معتاد هستند اما کم توجهی حکومت نیز سبب شده است تنها ده درصد معتادان به مواد مخدر تحت مداوا قرار بگیرند. تا بیشتر از ۷۰۰ هزار معتاد به هیچ نوع درمان دسترسی نداشته باشند.

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/917






*
*

*



نیز بخوانید

یک هیئت بلندپایه تجاری ترکمنستان به کابل سفر کرده است


بررسی موضوع گشایش بندر واخان از سوی چین


تا اکنون هیچ قطار ترانزیتی از افغانستان وارد ایران نشده است


توقف اولین قطار ترانزیتی افغانستان به ترکیه در ایران


صادرات ریلی افغانستان به ترکیه از مسیر ایران آغاز شد


برگزاری نمایشگاه افغان- قزاق در کابل


دیدار وزیر معادن حکومت طالبان با قراردادیان نفرایت


کوشش حکومت طالبان برای ازسرگیری پروژه‌های بانک جهانی بی نتیجه ماند


برگزاری سومین دور گفتگوهای همکاری طالبان با چین


دیدار وزیر اقتصاد حکومت طالبان با رئیس موسسه آی ام سی


بهره برداری از 20 پروژه در پلخمری طی یک سال گذشته


برای رقابت در بازارهای جهانی؛ نیاز به استفاده از زعفران دیگران نداریم


کاهش ۱۹ درصدی صادرات افغانستان در ماه اخیر سال 1402


افتتاح اتاق تجارت مشترک افغانستان- قزاقستان در هرات


فعالیت بیش از ۶ هزار موسسه داخلی و خارجی در افغانستان


افزایش صادرات کالاهای غیرنفتی ایران به افغانستان


کار پروژه های بزرگ در سال جاری آغاز می شود


تکمیل 60 درصدی پایپ انتقال گاز شبرغان به مزارشریف


چین برای اجرای پروژه‌های بنیادی با افغانستان همکاری می‌کند


پاکستان انتظار حکومت طالبان را برای تجارت غیرواقع بینانه خواند


فعالیت صرافی‌های آنلاین در افغانستان غیرقانونی است


عبدالکبیر: زمینه سرمایه‌گذاری در افغانستان فراهم شده‌است


قزاقستان و ازبکستان برای توسعه پروژه خط‌آهن افغان- ترانس شرکت مشترک می سازند


تلاش ازبکستان برای گسترش همکاری اقتصادی با افغانستان


کمک 16 میلیون دالری بانک جهانی برای حمایت از مشاغل کوچک در افغانستان





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

روابط حسنه خویش را با کشور‌های همسایه و منطقه محکم نموده‌ایم

شکست تیم ملی فوتسال افغانستان مقابل تاجکستان

روابط مثبت روسیه با حکومت طالبان ادامه خواهد داشت

یک هیئت بلندپایه تجاری ترکمنستان به کابل سفر کرده است

هدف دشمنان افغانستان؛ تضعیف و تجزیه کشور است

بیش از ۷ هزار پناهجوی افغان طی ۱۰ روز اخیر از پاکستان اخراج شدند

اعتراض به حکم ابتدایی در مورد میر رحمان رحمانی را رد شد

جنگ اوکراین برای ارتش امریکا حکم رگه طلا را دارد

نگرانی اسرائیل از احتمال باز داشت نتانیاهو

پایان سفر رئیس جمهور ایران به پاکستان

گفتگوی کابلوف و متقی درباره‌‌ی نشست آینده‌ی دوحه در مورد افغانستان

انفجار یک سرگلوله در کندهار جان سه کودک را گرفت

ادامه گشت زنی پهپادهای ناشناس در آسمان افغانستان

تثبیت صدر نشینی آرسنال با تحقیر چلسی

العین امارات با حذف الهلال به فاینل صعود کرد

بخیت خواستار رفع محدودیت‌های تحصیلی و کار زنان در افغانستان شد

بررسی موضوع گشایش بندر واخان از سوی چین

صدای زنان باید بخشی از هر گفتگو و تعامل سازنده با طالبان باشد

کارهای بزرگتر از داوود خان را انجام داده‌ایم

پرواز نخستین گروه از زایران ایرانی پس از ۹ سال برای ادای حج عمره به عربستان

کشته شدن ۱۱ جنگجوی مسلح توسط نیرو های پاکستانی

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان

هشدار سازمان ملل از افزایش تعداد کودکان مبتلا به سوء تغذیه در افغانستان

آغاز مذاکرات درباره توافق همکاری امنیتی امریکا و اوکراین

نگرانی سازمان ملل از تاثیر جنگ بر سلامت روانی مردم غزه


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.