درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-05  |  2024-04-24  |  بروز شده در: 1403/02/05 - 04:43:2 FA | AR | PS | EN
انفجار یک سرگلوله در کندهار جان سه کودک را گرفت             ادامه گشت زنی پهپادهای ناشناس در آسمان افغانستان            تثبیت صدر نشینی آرسنال با تحقیر چلسی            العین امارات با حذف الهلال به فاینل صعود کرد            بخیت خواستار رفع محدودیت‌های تحصیلی و کار زنان در افغانستان شد             بررسی موضوع گشایش بندر واخان از سوی چین             صدای زنان باید بخشی از هر گفتگو و تعامل سازنده با طالبان باشد            کارهای بزرگتر از داوود خان را انجام داده‌ایم            پرواز نخستین گروه از زایران ایرانی پس از ۹ سال برای ادای حج عمره به عربستان            کشته شدن ۱۱ جنگجوی مسلح توسط نیرو های پاکستانی             آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان            هشدار سازمان ملل از افزایش تعداد کودکان مبتلا به سوء تغذیه در افغانستان            آغاز مذاکرات درباره توافق همکاری امنیتی امریکا و اوکراین            نگرانی سازمان ملل از تاثیر جنگ بر سلامت روانی مردم غزه            وزیران خارجه اتحادیه اروپا با افزایش تحریم‌ها علیه ایران موافقت کردند            






تاریخ نشر: 1392/6/25 - 11:14:51
تعداد بازدید: 1257
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

بازی مهره‌های انتخابات ریاست‌جمهوری
بازی مهره‌های انتخابات ریاست‌جمهوری

حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان در حاشیه کنفرانس شانگهای در دیدار با ولادیمیرپوتین، رئیس جمهوری روسیه گفت: "افغانستان در ۷-۸ ماه آینده شاهد برگزاری انتخابات خواهد بود و من مطمئن هستم که رئیس جمهوری جدید نیز از روابط روسیه و افغانستان حمایت خواهد کرد. ما دو سه نامزد داریم که یکی از آنها اینجا با ما است."

این اظهارات رئیس‌جمهور کرزی که اشاره به نامزدی فردی در هیات همراهش داشت، گمانه‌زنی‌‌ها در مورد نامزدی زلمی رسول وزیر خارجه افغانستان را در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده به واقعیت نزدیک کرده است.

زلمی رسول از سوی گروه رم- گروه نزدیک به محمدظاهر‌، آخرین شاه افغانستان- در کنفرانس بن (۲۰۰۱) اشتراک داشت و در دو دوره گذشته به عنوان مشاور امنیت ملی و وزیر امور خارجه، فرد مورد اعتماد و نزدیک به حامدکرزی بوده است و گفته می‌شود که وی نامزد احتمالی مورد حمایت کرزی نیز است.

درحالیکه حامد کرزی بنا بر قانون اساسی نمی‌تواند نامزد ریاست جمهوری شود و سخنگویش گفته‌است که از کاندیدای مشخصی حمایت نخواهد کرد اما این که او از چه کسی در انتخابات حمایت خواهد کرد، موضوع داغ محافل سیاسی کابل بوده است.

زلمی رسول به عنوان چهره سیاسی میانه‌رو در میان محافل سیاسی مجاهدین و تکنوکرات‌ها در کابل شناخته می‌شود و در کشورهای منطقه نیز از وجهه مثبتی برخوردار است.

همچنین از قیوم کرزی برادر رئیس‌جمهور نیز به عنوان یکی دیگر از چهره‌های مطرح تیم احتمالی مورد نظر حامدکرزی یاد می‌‌شود. چالش مهم در برابر قیوم کرزی این است که جامعه‌جهانی ریاست‌جمهوری وی را به عنوان یک انتقال سیاسی در افغانستان بپذیرد و به گونه‌یی تداوم ریاست جمهوری حامد کرزی قلمداد نشود.

قیوم کرزی تاکنون بیشتر با افغان‌های تکنوکرات‌ مقیم غرب از جمله زلمی خلیل‌زاد، افغان- امریکایی، سفیر پیشین امریکا در کابل و علی‌احمد جلالی وزیر پیشین داخله و استاد دانشگاه در امریکا روابط نزدیک داشته است. بنابراین جلب نظر نیروهای جهادی - که در انتخابات نقش مهمی خواهند داشت- چالش مهم دیگر پیش‌روی اوست.

در هر حال یکی از این دو تن نامزد تیمی خواهد بود که در چند ماه اخیر در پی ایجاد "اجماع ملی" شخصیت‌ها و محافل سیاسی نزدیک به حکومت بوده‌اند. نامزد این تیم حکومتی خوانده می‌شوند حتی اگر خود علاقمند چنین عنوانی نباشند.

ثبت‌ نام نامزدان انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان از دیروز آغاز شده است و با اعلام لیست نهایی در ۲۰ اکتبر نامزدان رسما وارد دوره مبارزات انتخاباتی خواهند شد.

همزمانی این انتخابات با تکمیل روند خروج نیروهای بین‌المللی و انتقال مسئولیت‌های امنیتی به نیروهای افغان توجه منطقه‌یی و جهانی را نیز به آن معطوف کرده است. مقام‌های اداره اوباما بارها اعلام کرده‌اند که امریکا از هیچ نامزدی حمایت نمی‌کند.

به نظر می‌رسد افغانستان بار دیگر شاهد یک روند انتقال سیاسی دموکراتیک باشد که اهمیت انتخابات ۲۰۱۴ را مضاعف کرده است.

غیر از نگرانی‌ها از نفوذ طالبان در برخی از ولایت‌ها که ممکن است برگزاری به‌هنگام انتخابات را مختل سازد یا به تعویق اندازد، روندهای انتخابات تاکنون بدون چالش جدی در حال تکمیل شدن است.

برخلاف دو انتخابات گذشته، تصور می‌شود که این بار رقایت میان دو ائتلاف‌ بزرگ حکومتی و اپوزیسیون باشد و عرصه برای مانور نامزدان مستقل تنگ خواهد بود. هرچند شماری از نامزدان مستقل نیز با ادامه مذاکره با دو ائتلاف تلاش دارند، به عنوان نامزدان مطرح عرض اندام کنند.

در این ائتلاف‌ها حتی فراتر از دو معاون رئیس‌جمهوری، در مورد نامزدان وزارت‌های کلیدی نیز چانه‌زنی جدی جریان دارد. یک ائتلاف موفق بایست پیش از انتخابات اجماع ملی نخبگان سیاسی را بدست آورده باشد.

در روزهای گذشته جبهه "اتحاد انتخاباتی" متشکل از رهبران برجسته اپوزیسیون و احزاب سیاسی نیز پس از ماه‌ها نشست و مذاکره اعلام موجودیت کرده است و قرار است یک نامزد واحد را معرفی کنند. از عبدا... عبدا... رقیب حامد کرزی در انتخابات ۲۰۰۹، احمدضیا مسعود معاون اول پیشین ریاست‌جمهوری و عطامحمد نور، والی قدرتمند بلخ به عنوان نامزد‌های مورد نظر این اتحاد یاد می‌شود.

در قانون اساسی افغانستان انتخاب دو معاون ریاست‌جمهوری از اقوام مختلف ذکری نشده است، گرچه در دو انتخابات گذشته به گونه سمبولیک دو معاون از دو قوم دیگر انتخاب شده‌اند. اما به نظر می‌رسد که در این انتخابات جذب بیشترین آرا برای پیروزی در انتخابات فاکتور تعیین‌کننده‌ انتخاب دو معاون باشد.

انتخاب دو معاون رییس‌جمهوری مهمترین چالش پیش‌رو ائتلاف‌های سیاسی برای حفط انسجام بدل شده است. در روزهای اخیر گفتگوها و چانه‌زنی‌های زیاد در مورد انتخاب معاونان در میان شخصیت‌های سیاسی برجسته و نامزدان ریاست‌جمهوری جریان داشته است.

در این راستا، چندی پیش زلمی خلیل‌زاد نیز به جنرال دوستم پیشنهاد معاون دومی قیوم کرزی را داده است و گفته می‌شود که ائتلاف‌ نزدیک به حکومت امیدوار است، محمد محقق - عضو برجسته اتحاد انتخاباتی-در یک شرایط مساوی تیم حکومت را ترجیح بدهد.

هر دو ائتلاف این فرصت را دارند که با ارائه پیشنهاد بهتر یکی از اعضای برجسته رقیب را جدا کرده و ائتلاف رقیب را دچار پراکندگی سازند.

ائتلاف اجماع ملی حکومتی ممکن است با پیشنهاد معاون اولی به عطا محمد نور والی قدرتمند بلخ یا یونس قانونی رئیس پیشین پارلمان، یکی از این اعضای برجسته "اتحاد انتخاباتی" را جذب تیم خود کنند؛ هرچند مارشال قسیم فهیم معاون اول کنونی نیز از شانس بالایی برخوردار است تا پست خود را در این تیم همچنان حفظ کند.

برخی از افراد نزدیک به "اتحاد انتخاباتی" خواستار سنت‌شکنی در انتخاب دو معاون با پیشنهاد معاون اولی به محمدمحقق و معاون دوم به جنرال دوستم در تیم این ائتلاف شده‌اند تا رای این رهبران برجسته قومی را تضمین کنند. بنابراین پیشنهاد معاون اولی به تداوم حضور وی در اتحاد انتخاباتی می‌انجامد و رای هوادارانش را تضمین می‌کند.

"اتحاد انتخاباتی" ناگزیر از درنظرداشت جنبه‌های قومی، منطقه‌یی و سیاسی خود است تا در فردای پس از انتخابات نیز بتواند قدرت و نفوذ خود را سیاست حفظ کند.

در گذشته اعضای برجسته این اتحاد، خواستار نقش برجسته در مذاکرات احتمالی صلح با طالبان شده‌اند. این اتحاد به عنوان جبهه مقاومت در برابر طالبان در دهه‌ی ۹۰، پس از ۲۰۱۴ نیز خود را یک نیروی مقاومت و بازدارنده در برابر هر نوع تهاجم احتمالی طالبان می‌دانند. نظام غیرمتمرکز مانند انتخابی‌شدن والیان و تغییر نظام از ریاستی به پارلمانی از برنامه‌های اصلی اتحاد انتخاباتی در صورت پیروزی در انتخابات است.

در حالی که در اجماع سیاسی تیم حکومتی تداوم نظام ریاستی کنونی و تداوم سیاست‌های داخلی و خارجی حامد کرزی مورد نظر خواهد بود.

به طور کلی رقابت انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۴ تنگاتنگ و غیر قابل پیش‌بینی است و پس و پیش کردن مهره‌ها تعیین کننده خواهد بود. تاکنون وقت و انرژی بر شکل‌دهی اجماع نخبگان و ائتلاف‌های سیاسی صرف شده است.

با ختم پروسه ثبت نام، شش ماه دیگر تا انتخابات در ماه حمل می‌ماند، که به نظر می‌رسد تمرکز مبارزات انتخاباتی بر شعارها و برنامه‌ها به منظور جذب رای‌دهندگان مردد در شهرها ‌شود که بیشترینه جوانان طبقه متوسط شهری را تشکیل می‌دهند.

در ده سال گذشته طبقه متوسط در افغانستان به طور قابل ملاحظه‌ای رشد کرده است و در انتخابات نیز تاثیرگذاری قابل توجه خواهند داشت. حتی ممکن است گرایش این رای‌دهندگان نتیجه انتخابات را رقم بزند.

یاسین رسولی/شفقنا

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/724






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

گفتگوی کابلوف و متقی درباره‌‌ی نشست آینده‌ی دوحه در مورد افغانستان

انفجار یک سرگلوله در کندهار جان سه کودک را گرفت

ادامه گشت زنی پهپادهای ناشناس در آسمان افغانستان

تثبیت صدر نشینی آرسنال با تحقیر چلسی

العین امارات با حذف الهلال به فاینل صعود کرد

بخیت خواستار رفع محدودیت‌های تحصیلی و کار زنان در افغانستان شد

بررسی موضوع گشایش بندر واخان از سوی چین

صدای زنان باید بخشی از هر گفتگو و تعامل سازنده با طالبان باشد

کارهای بزرگتر از داوود خان را انجام داده‌ایم

پرواز نخستین گروه از زایران ایرانی پس از ۹ سال برای ادای حج عمره به عربستان

کشته شدن ۱۱ جنگجوی مسلح توسط نیرو های پاکستانی

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان

هشدار سازمان ملل از افزایش تعداد کودکان مبتلا به سوء تغذیه در افغانستان

آغاز مذاکرات درباره توافق همکاری امنیتی امریکا و اوکراین

نگرانی سازمان ملل از تاثیر جنگ بر سلامت روانی مردم غزه

وزیران خارجه اتحادیه اروپا با افزایش تحریم‌ها علیه ایران موافقت کردند

افغانستان در جام ملت‌های فوتسال آسیا تاریخ‌سازی کرد

بزرگان اهل تشیع خواهان آغاز پروژه‌‌های عمرانی در مناطق شان شدند

حامدکرزی بر ضرورت «تفاهم ملی» در افغانستان تاکید کرد

نگرانی مدافعان حقوق بشر از وخامت وضعیت مهاجران افغان در پاکستان

ابراز نگرانی سازمان توسعه‌ای ملل‌متحد نسبت به احتمال کم آبی در افغانستان

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران وارد پاکستان شد

شورش در پاریس در پی کشته شدن سه تبعه افغان

حکومت طالبان برای ازبکستان سفیر جدید تعیین کرد

فرا رسیدن زمان پایان اشغالگری رژیم اسرائیل


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.