درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-01-10  |  2024-03-29  |  بروز شده در: 1403/01/10 - 09:54:2 FA | AR | PS | EN
اسرائیل در پی اجازه امریکا برای حملات گسترده بر رفح             امضا قرارداد ساخت آخرین قسمت پروژه‌ی خط آهن خواف - هرات            ایران و روسیه از پیشرفت پروژه های مالی فی مابین ابراز رضایت کردند            ۷۰ درصد خانه‌های نوار غزه دیگر قابل سکونت نیست             داعش شکست خورده، برخی افراد داعش را تبلیغ می‌‌کنند            کاردار پاکستان سفر هیئت پاکستانی به کابل را موفق خواند            ضرر یک میلیارد دالری افغانستان بخاطر محدودیت‌ بر زنان شاغل            توقف واردات کالاهای بی کیفیت از تمامی مسیرهای کشور            شهدای نوار غزه به بیشتر 32500 تن رسید            مک کال خواستار آزادی یک تبعه امریکا از زندان حکومت طالبان شد             وزیر دفاع پاکستان افغانستان را منبع تروریزم علیه پاکستان خواند             جانباختن ۹۴۹ تن در حوادث ترافیکی طی شش ماه گذشته            معاون راه آهن روسیه؛ مهمان حکومت طالبان در کابل            احتمال بارندگی و سیلاب های آنی در ۳۳ ولایت کشور            تیم فوتسال کشور با شکست مقابل تایلند از رسیدن به فاینل باز ماند            






تاریخ نشر: 1393/6/20 - 02:32:10
تعداد بازدید: 1677
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

افغانستان، از مولانای روم تا جشنواره رومی
افغانستان، از مولانای روم تا جشنواره رومی

تعجبی ندارد در وضعیت بحرانی سیاسی کنونی و اقتصاد وابسته و کمکی و... امروز، فرهنگ مان نیز در سرزمینی که روزگاری مهد حکیم سنایی و ابوریحان بیرونی و بوعلی سینا و ناصر خسرو و مولانای بلخ یا ملای روم بود، بدترین نمودهایش را به نمایش بگذارد؛ اما تفاوت زیادی وجود دارد میان یک وضعیت اضطراری و ناخواسته؛ تا هجمه‌ای بنیان برانداز و هدفمند که برای راه اندازی آن، شش ماه برنامه ریزی و صدها هزار دالر هزینه میشود؛ تا در یک شب، زخمی به عمق هزاران سال افتخار، بر یکی از اساسی ترین پایه‌های فرهنگی این سرزمین زده شود.
شامگاه جمعه در کابل، در اوج تنش‌های سیاسی و رویدادهای امنیتی، کمیته جوایز رومی نخستین جشنواره موسیقی خود را برگزار کرد؛ تا به این ترتیب، عرصه فرهنگ اصیل و نجیب این سرزمین نیز از هجمه و تاراج بی رحمانه مزدوران خارجی در امان نماند.
در شرایطی که نان، کار، آینده، داشتن یک رییس جمهور مشروع و منتخب و متعلق به همه و امنیتی که بر پایه آن بتوان امید داشت شبانه، سالم به خانه برمی گردیم، رویاهای هر انسان افغانستانی است، جشنواره رومی با حضور ۸۰ هنرمند(؟) و رقاصه و ۸۰۰ شرکت کننده پولدار کابلی و خارج نشین و با شرکت و سخنرانی یکی از اصلی ترین مسئولان به اصطلاح فرهنگی این سرزمین برپا شد.
دردآورتر از همه اینکه این جشنواره با نام بلند مولانای روم یا مولانا جلال الدین محمد بلخی(رومی) مزین شده بود؛ تا به این ترتیب، زخمی که بر پیکره پاره پاره فرهنگ این وطن میزنند، عمیق‌تر و کاری‌تر از همیشه باشد.
گفته شده کمیته جوایز رومی، سال گذشته در لاس وگاس امریکا با برگزاری اولین "جشنواره رسانه‌های افغانستان" آغاز به کار کرده و به "بهترین‌های دنیای روزنامه‌نگاری" جایزه داده و قرار است همه ساله در رده‌های مختلف فرهنگی و هنری جشنواره برگزار کند.
از محل آغاز به کار این جشنواره، به خوبی مشخص است که در پی چه چیزی است و از جان و جهان ویران هنر و فرهنگ و تمدن تکه پاره این سرزمین، چه میخواهد: جشنواره مولانای روم در لاس وگاس امریکا! شاید اگر مولانا اینک زنده بود و این بازی زهرآگین و مسموم را میدید، از شدت درد و اندوه جان میداد.
کاش این نمایش منحط و مبتذل با نام مقدس مولانای بزرگ، مزین نمی شد و به فرهنگ و مدنیت و هنر این سرزمین منسوب نمی گردید؛ تا به این ترتیب، دست کم یک توجیه کوچک و یک نسبت مرتبط میان نام و نمایش و هدف و مجریان و شرکت کنندگان آن وجود میداشت.
اوج بدبختی آنجاست که تصور کنیم در جشنواره منسوب به ملای روم به سیتا قاسمی و مژده جمال زاده و آریانا سعید و آرزو نیک پی و امثال آنها به عنوان بهترین‌های فرهنگ و موسیقی و هنر این سرزمین، جایزه داده میشود و زنان نیمه برهنه روی صحنه جشنواره مولانا میرقصند!! اما در واقع تنها سهم مولانای بزرگ از این اهانت آشکار به روح آن یگانه روزگار، برگزاری رقص ناشیانه سماع بود که بدون شک، حتی با معیارها و موازین امروزین رقص سماع نیز نسبتی نداشت و بیشتر به تقلیدی بوزینه وار و مضحک از این سنت منسوب به مولانا میماند؛ تا بلکه دلیلی برای انتساب این اهانت غیر قابل توجیه فرهنگی به قرن‌های طلایی تاریخ و مدنیت و فرهنگ و شعر و عرفان و هنر این سرزمین متمدن شود؛ اما این اقدام چیزی از بار توهین آمیز بودن و انحراف نهفته در ذات این جشنواره بدنام و ضد فرهنگی و بیربط بودن آن با فرهنگ و ارزش‌های ماندگار مدنیت پرافتخار این وطن کم نکرد.
کمیته جوایز رومی می‌گوید که این اولین جشنواره موسیقی این کمیته است که همزمان در کابل و در شهر سان‌خوزه کالفیرنیای امریکا برگزار شد و هدف آن "معرفی نخبه‌های دنیای موسیقی افغانستان" است.
مسئولان برگزاری جشنواره در افغانستان، در فضای باز باغ بابر در غرب کابل، فرش سرخ پهن کردند و هنرمندان و پایتخت‌نشین‌ها را به شرکت در این جشنواره فراخواندند.
بیش از ۸۰۰ تماشاچی و ۸۰ هنرمند(؟!) در قصر ملکه باغ بابر گردهم آمدند و تا نیمه‌های شب رقص و پایکوبی کردند.
هدف این قلم، نواختن زنگ هشداری است که شاید مسئولین و مقامات متولی امور فرهنگی کشور را بیدار کند؛ تا ببینند که رخوت و خوب آلودگی آنها چه بر اثر عقیده و باور و فرهنگ و تمدن اصیل مردم مسلمان افغانستان آورده است.
روی دیگر این سخن، با علما و نهادهای پاسبان دین است. در سال‌های پیش، با ترویج برنامه‌هایی نظیر ستاره افغان در تلویزیون‌های خصوصی، علمای کشور حداقل در برابر نشر آن موضع میگرفتند و واکنشی از روی تکلیف شرعی به آن نشان میدادند و به ارشاد، امر به معروف و نهی از منکر میپرداختند؛ اما جشنواره رومی در سکوت کامل جامعه روحانیت کشور برگزار میشود.
به راستی چه بر سر مردم مسلمان افغانستان آمده است و به چه چیزی مشغول هستند که نسبت به این گونه حرکات که باورها و ارزش‌های دینی آنها را نشانه رفته است، بی تفاوت هستند؟
شاید در نگاه اول به نظر برسد که این، جشنواره‌ای برای تجلیل از هنرمندان موسیقی افغانستان بوده است؛ اما وقتی برخی از رقاصه‌ها با لباس‌های نیمه برهنه، در برابر دوربین‌ها خودنمایی میکنند و با آرایش ‌های غلیظ و پوشش غربی خود را به رخ مردم سنتی ما میکشند، باید پی به نیت برگزاری چنین محافلی در کشور برد که آنها برای چه منظوری هزینه میکنند و نام بزرگ و بلند مولانای کبیر بازیچه چه اهداف پست و منحطی شده است.
نثار بهادری؛ از مسئولان برگزاری جشنواره موسیقی رومی در کابل گفت که هدف از برگزاری این جشنواره در کابل، به تصویر کشیدن چهره ‌ای دیگر از افغانستان است و روشن است که این (چهره دیگر) به اندازه‌ای با واقعیت‌های فرهنگ و تمدن و ارزش‌های دینی و شخصیت اصلی و باور دینی مولانای رومی و حقایق تلخ مردم فقیر افغانستان، بیگانه و متفاوت است که اگر کسی نداند اینجا باغ بابر؛ جایی در پایتخت افغانستان است و زنان نیمه برهنه‌ای که روی صحنه میرقصند، روزی فرزندان مسلمان همین آب و خاک بوده اند، فکر میکند در لاس وگاس امریکاست و شاهد یک کنسرت هنرمندان زن و مرد امریکایی است؛ با این حساب، میتوان دید که میان مولانای روم مردم متمدن افغانستان با یک جشنواره ضد فرهنگی منسوب به مولانا، تفاوت ره از کجاست تا به کجا؛ اما دریغ و درد از مسئولی فرهنگی که با پوششی جالب، در آن جشنواره سخنرانی میکند و آن را نشانه موفقیت و پیشرفت فرهنگی کشور میداند!!

منبع: آوا

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2416






*
*

*



نیز بخوانید

روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید


دیدگاه نامزدهای انتخابات روسیه درباره جنگ اوکراین


کمک های انسانی به غزه یا یک نمایش نظامی تمام‌عیار


اروپا در اندیشه خارج شدن از وابستگی بیش‌ازحد به امریکا


پافشاری روسیه بر تعامل با حکومت طالبان در افغانستان


سیاست دولت جدید پاکستان درقبال مهاجران تغییر خواهد کرد؟


تمرکز بر «راه لاجورد»؛ افغانستان معطل دیگران نمی‌ماند


چرا هند از اسرائیل حمایت می‌کند؟


کشته و زخمی شدن 772 درگزارش سالانه یک نهاد حقوق بشری


بازی پنهانی امریکا، روسیه و چین با حق وتو


بعد از گذشت دوسال ؛ آینده‌ی نامعلوم کی‌یف با ورود به سال سوم جنگ


احتمال تسلیمی اوکراین به روسیه و نابودی ائتلاف ناتو در صورت پیروزی ترامپ


ایران ابرقدرت منطقه‌ای در برابر نفوذ امریکا و اسرائیل شده است


آیا تغییر رژیم اوکراین در راه است؟


روزگار دشوار اروپا در محاصره ترامپ و پوتین


گزارش جدید یوناما از نوع زندگی زنان در افغانستان؛ در آستانه نشست دوحه


امریکا به دنبال تشکیل دولت مستقل فلسطینی؛ اتمام صبر بایدن در برابر نتانیاهو تمام


شورای امنیت سازمان ملل باید اصلاح شود





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

محکومیت ساخت شهرک‌های جدید رژیم اسرائیل از سوی حکومت طالبان

اسرائیل در پی اجازه امریکا برای حملات گسترده بر رفح

امضا قرارداد ساخت آخرین قسمت پروژه‌ی خط آهن خواف - هرات

ایران و روسیه از پیشرفت پروژه های مالی فی مابین ابراز رضایت کردند

۷۰ درصد خانه‌های نوار غزه دیگر قابل سکونت نیست

داعش شکست خورده، برخی افراد داعش را تبلیغ می‌‌کنند

کاردار پاکستان سفر هیئت پاکستانی به کابل را موفق خواند

ضرر یک میلیارد دالری افغانستان بخاطر محدودیت‌ بر زنان شاغل

توقف واردات کالاهای بی کیفیت از تمامی مسیرهای کشور

شهدای نوار غزه به بیشتر 32500 تن رسید

مک کال خواستار آزادی یک تبعه امریکا از زندان حکومت طالبان شد

وزیر دفاع پاکستان افغانستان را منبع تروریزم علیه پاکستان خواند

جانباختن ۹۴۹ تن در حوادث ترافیکی طی شش ماه گذشته

معاون راه آهن روسیه؛ مهمان حکومت طالبان در کابل

احتمال بارندگی و سیلاب های آنی در ۳۳ ولایت کشور

تیم فوتسال کشور با شکست مقابل تایلند از رسیدن به فاینل باز ماند

پوتین ادعای جنگ روسیه با ناتو را مزخرف خواند

بیش از یک سوم جمعیت جهان با ناامنی غذایی مواجه هستند

مسی در زندگی ورزشی اش دیگر رؤیایی ندارد

هیچ ارگانی جز وزارت اطلاعات و فرهنگ حق مداخله در تخلفات رسانه‌ای ندارد

استفاده تسلیحات ما توسط طالبان پیام ضعف را منعکس می‌کند

دیدار وزیر خارجه حکومت طالبان با هیئت پاکستانی در کابل

محکومیت کشته شدن شهروندان چینی در پاکستان از سوی حکومت طالبان

صف آرایی تیم فوتسال کشور مقابل تیم تایلند

کمک ۱۵ میلیون یورویی آلمان به افغانستان


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.