درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-01-09  |  2024-03-28  |  بروز شده در: 1403/01/09 - 13:26:0 FA | AR | PS | EN
توقف واردات کالاهای بی کیفیت از تمامی مسیرهای کشور            شهدای نوار غزه به بیشتر 32500 تن رسید            مک کال خواستار آزادی یک تبعه امریکا از زندان حکومت طالبان شد             وزیر دفاع پاکستان افغانستان را منبع تروریزم علیه پاکستان خواند             جانباختن ۹۴۹ تن در حوادث ترافیکی طی شش ماه گذشته            معاون راه آهن روسیه؛ مهمان حکومت طالبان در کابل            احتمال بارندگی و سیلاب های آنی در ۳۳ ولایت کشور            تیم فوتسال کشور با شکست مقابل تایلند از رسیدن به فاینل باز ماند             پوتین ادعای جنگ روسیه با ناتو را مزخرف خواند            بیش از یک سوم جمعیت جهان با ناامنی غذایی مواجه هستند            مسی در زندگی ورزشی اش دیگر رؤیایی ندارد            هیچ ارگانی جز وزارت اطلاعات و فرهنگ حق مداخله در تخلفات رسانه‌ای ندارد             استفاده تسلیحات ما توسط طالبان پیام ضعف را منعکس می‌کند            دیدار وزیر خارجه حکومت طالبان با هیئت پاکستانی در کابل            محکومیت کشته شدن شهروندان چینی در پاکستان از سوی حکومت طالبان            






تاریخ نشر: 1392/4/2 - 11:59:46
تعداد بازدید: 1511
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

ضرورت تجدیدنظر در فلسفه جهادی
ضرورت تجدیدنظر در فلسفه جهادی

اصلاح مناسبات پاکستان با هند و افغانستان نیازمند تجدیدنظر کلی در سیاست جهادی ارتش و نیروهای اسلام‌گراست. روشن است که آنها به‌سادگی به تجدیدنظر در اصلی‌ترین هدفشان که آن را در راستای منافع راهبردی کشور می‌دانند رضایت نخواهند داد.

مناسبات پاکستان با دو کشور همسایه‌اش، هندوستان و افغانستان، تحت تأثیر چیزی قرار دارد که از آن به‌طور خلاصه به نام (فلسفه جهادی ارتش این کشور) یاد می‌شود. اکنون درپی بازگشت حزب مسلم‌لیک شاخه نواز به قدرت، پرسش این است که آیا مناسبات پاکستان با هند و افغانستان هم‌چنان تحت تأثیر فلسفه جهادی ارتش این کشور متشنج باقی خواهد ماند یا اینکه نواز شریف با کسب تجربه از گذشته و درک واقعیت‌های جدید در موقعیتی قرار خواهد گرفت که بین منافع راهبردی کشور و فلسفه جهادی ارتش مجبور به انتخاب خواهد شد. برای فهم این معنا باید به دو واقعیت مهم توجه داشت:

1- چالش قدرت بین ارتش، بخش سیاسی و بخش مذهبی؛

2- کارکرد فلسفه جهادی ارتش در هند و افغانستان.

در جریان انتخابات پارلمانی اخیر پاکستان، که به پیروزی حزب مسلم‌لیک نواز منتهی شده است، درواقع هر سه جریان مدعی قدرت، مستقیم و غیرمستقیم در صحنه انتخابات حضور داشتند. دو حزب اصلی و باسابقه، یعنی حزب مردم و حزب مسلم‌لیک نواز در یک طرف مشغول رقابت بودند. احزاب مذهبی در ائتلاف و یا به‌ صورت مستقل نامزدهای خاص خود را داشتند و ارتش به‌ صورت غیرمستقیم در بُعد ملی از حزب تحریک انصاف عمران‌خان حمایت می‌کرد و در بعد محلی و ایالتی از احزاب اسلامی در دو ایالت مهم بلوچستان و خیبر پختونخواه در مقابل احزاب قوم‌‌محور حمایت کرد.

هرگاه نتایج به‌دست‌آمده از انتخابات را ملاک قضاوت قرار دهیم، می‌توان گفت که ارتش احزاب مذهبی نتوانستند به حداکثر انتظاراتشان دست بیابند، ولی به حداقلی دست یافته‌اند. در میان احزاب مذهبی، این برای اولین بار بود که احزاب شیعی نامزدهای مستقل خود را معرفی کردند، ولی با شکست روبه‌رو شدند. دو حزب دیگر مذهبی جماعت اسلامی و جمعیت علمای اسلام شاخه فضل‌الرحمن چند کرسی محدود به‌دست آوردند، هرچند که جمعیت علمای اسلام در ایالت خیبر پختونخواه در موقعیت ائتلاف با حزب تحریک انصاف عمران‌خان قرار گرفت، در مجموع احزاب مذهبی در حد انتظاراتشان توفیق نیافتند. علت هرچه باشد، چندان مهم نیست؛ مهم‌تر از آن تأثیرگذاری تضعیف جایگاه احزاب مذهبی و هماهنگی آنها با ارتش در فلسفه جهادی است که می‌تواند دست نواز شریف را برای ایجاد تحول در مناسبات با هندوستان و افغانستان بازتر کند.

درواقع می‌توان گفت این برای اولین بار است که فلسفه جهادی ارتش و احزاب مذهبی پاکستان با یک چالش جدی از طرف بخش سیاسی روبه‌رو شده است. به عبارت روشن‌تر، کارکرد فلسفه جهادی مشترک ارتش و احزاب مذهبی که در ارتباط با هندوستان، تجزیه کشمیر از هند و الحاق به پاکستان، و در افغانستان استقرار دولت دست‌نشانده اسلام‌آباد بوده، اکنون با ابهام روبه‌رو شده است.

هندوستان در این شش‌دهه جدایی هند و پاکستان به‌تدریج به ‌صورت کشوری با ثبات‌ بیشتر در حوزه‌های سیاسی، اجتماعی و توسعه اقتصادی در مقام مقایسه با پاکستان درآمده است و افغانستان هم با حضور نظامی امریکا و ناتو در این کشور طعمه سریع‌الفهمی برای ارتش پاکستان نیست تا فلسفه جهادی خود را در جنگ نیابتی طالبان پی بگیرد. بنابراین می‌توان گفت نوازشریف در سومین دور قدرت حزب مسلم‌لیک‌ با واقعیت‌های جدیدی روبه‌روست که اگر بتواند با آنها برخوردی معقول و سازنده داشته باشد، می‌تواند مناسبات با هند و افغانستان را اصلاح کند.

منتها حقیقت آن است که اصلاح مناسبات پاکستان با هند و افغانستان نیازمند تجدیدنظر کلی در سیاست جهادی ارتش و نیروهای اسلام‌گراست. روشن است که آنها به‌سادگی به تجدیدنظر در اصلی‌ترین هدفشان که آن را در راستای منافع راهبردی کشور می‌دانند رضایت نخواهند داد. چالش اصلی در داخل پاکستان چگونگی برخورد با فلسفه جهادی خواهد بود.

با این‌حال، نوازشریف در دور سوم قدرتش دست خالی هم نیست، واقعیت‌های جدیدی وجودی دارد که به حزب مسلم‌لیک کمک می‌کند ارتش و بخش مذهبی متحدش را اگر نه مجبور، بلکه تشویق کند چشم‌های خود را در مقابل واقعیت‌های جدید باز کنند. هند قدرتمندتر از پاکستان است و اخیراً با افغانستان وارد معامله امنیتی به زیان پاکستان شده است؛ معامله‌ای که در بلندمدت نه‌تنها فلسفه جهادی ارتش و نیروهای مذهبی پاکستان را با مشکل جدی روبه‌رو خواهد کرد، بلکه این احتمال تقویت شده است که هندوستان و افغانستان در مقابل فلسفه جهادی پاکستان سیاست مداخله پنهانی و انکار ظاهری‌ای را که تاکنون در قالب سیاست دوگانه در انحصار ارتش پاکستان بوده است در پیش بگیرند و به تقویت گروه‌های قومی و ضد دولت مرکزی در خیبر پختونخواه بلوچستان و در حد کمتری ایالت سند بپردازند.

بنابراین نوازشریف در موقعیتی قرار گرفته است که بتواند از موقعیت تضعیف‌شده احزاب مذهبی و تا حدی نظامیان استفاده کند و آنها را قانع سازد که تجدیدنظر در فلسفه جهادی اجتناب‌ناپذیر است و پافشاری روی آن، آینده و استقلال این کشور را به مخاطره می‌اندازد. روشن است که احزاب سیاسی، احزاب مذهبی و ارتش پاکستان در اصل (حفظ استقلال کشور) وحدت‌نظر دارند و همین امر کمک خواهد کرد که نوعی همکاری در بین آنها شکل بگیرد و تقویت شود.

اینکه نوازشریف به‌صورت آشکار خود را متعهد کرده است که به گروه‌های رادیکال اسلامی و کشمیری‌‌ها اجازه نخواهد داد که از خاک پاکستان برای حمله به هندوستان استفاده کنند، با توجه به چنین واقعیت‌هایی قابل درک خواهد شد. البته روشن است چنین تحولی به‌سادگی و بدون مانع نخواهد بود، ولی ظن غالب در این خصوص آن است که اگر نوازشریف و دولت حزب مسلم‌لیک نواز بتوانند ارتباط معناداری بین تجدیدنظر در فلسفه جهادی ارتش و احزاب مذهبی با آینده کشور برقرار سازند، اگر نه در کوتاه‌مدت، که در میان‌مدت تجدیدنظر در فلسفه جهادی قابل حصول خواهد شد.

در عین ‌حال، معادله امریکا، هند، و افغانستان نیز وجود دارد که به‌ نوبه‌ خود می‌تواند موانع جدی در مقابل ادامه فلسفه جهادی ارتش پاکستان در هند و افغانستان به‌ وجود بیاورد. ظن غالب در این خصوص آن است که نواز شریف بتواند احزاب مذهبی و ارتش کشورش را قانع سازد که شرایط عوض شده است و نه با هندوستان قدرتمند می‌توان از طریق نظامی برخورد کرد و کشور را به‌زور از این کشور جدا و به پاکستان ملحق کرد، و نه طالبان را در کابل می‌توان از طریق نظامی حاکم کرد.

اگر نوازشریف موفق شود و این واقعیت را به باورمندان فلسفه جهادی بقبولاند، تجدیدنظر در این فلسفه امکان‌پذیر خواهد بود. از طرف ‌دیگر، پاکستان به‌تدریج دارد به این باور می‌رسد که فلسفه جهادی ارتش و نیروهای مذهبی با گذشت زمان تبدیل به شمشیر دو دَم شده است و اکنون خود پاکستان را در معرض خطر قرار داده است. تحریک طالبان که با سازمان القاعده پیوند خورده است و با ارتش پاکستان در مناطق قبایلی درگیر شده است، محصول فلسفه جهادی است.

وزیرستان شمالی به‌صورت کانون آموزش تربیت جهادگرانی درآمده است که بخشی از آنها سازمان‌های کشمیری هستند که مورد حمایت ارتش پاکستان بوده‌اند و هنوز هم تردیدهایی لااقل در هندوستان وجود دارد که این پیوندها به‌طور کامل قطع نشده است. جهادگرانی که هندوستان به‌ویژه پس از حادثه بمبئی موفق شده است دنیا را قانع سازد که این افراد تجسم تروریزم سازمان‌یافته جهادی‌های مورد حمایت ارتش پاکستان می‌باشند.

هندوستان از همین منظر، در موضع قدرت قرار گرفته و توانسته با افغانستان به اتحادی استراتژیک دست یابد تا با فلسفه جهادی ارتش و احزاب مذهبی پاکستان مقابله‌به‌مثل کند. روشن است که بدین‌ترتیب، پاکستان در بلندمدت ضربه‌پذیر می‌شود و این نکته‌ای است که به نوازشریف کمک می‌کند که ضرورت تجدیدنظر در فلسفه جهادی را به ارتش بقبولاند.

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/204






*
*

*



نیز بخوانید

روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید


دیدگاه نامزدهای انتخابات روسیه درباره جنگ اوکراین


کمک های انسانی به غزه یا یک نمایش نظامی تمام‌عیار


اروپا در اندیشه خارج شدن از وابستگی بیش‌ازحد به امریکا


پافشاری روسیه بر تعامل با حکومت طالبان در افغانستان


سیاست دولت جدید پاکستان درقبال مهاجران تغییر خواهد کرد؟


تمرکز بر «راه لاجورد»؛ افغانستان معطل دیگران نمی‌ماند


چرا هند از اسرائیل حمایت می‌کند؟


کشته و زخمی شدن 772 درگزارش سالانه یک نهاد حقوق بشری


بازی پنهانی امریکا، روسیه و چین با حق وتو


بعد از گذشت دوسال ؛ آینده‌ی نامعلوم کی‌یف با ورود به سال سوم جنگ


احتمال تسلیمی اوکراین به روسیه و نابودی ائتلاف ناتو در صورت پیروزی ترامپ


ایران ابرقدرت منطقه‌ای در برابر نفوذ امریکا و اسرائیل شده است


آیا تغییر رژیم اوکراین در راه است؟


روزگار دشوار اروپا در محاصره ترامپ و پوتین


گزارش جدید یوناما از نوع زندگی زنان در افغانستان؛ در آستانه نشست دوحه


امریکا به دنبال تشکیل دولت مستقل فلسطینی؛ اتمام صبر بایدن در برابر نتانیاهو تمام


شورای امنیت سازمان ملل باید اصلاح شود





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

ضرر یک میلیارد دالری افغانستان بخاطر محدودیت‌ بر زنان شاغل

توقف واردات کالاهای بی کیفیت از تمامی مسیرهای کشور

شهدای نوار غزه به بیشتر 32500 تن رسید

مک کال خواستار آزادی یک تبعه امریکا از زندان حکومت طالبان شد

وزیر دفاع پاکستان افغانستان را منبع تروریزم علیه پاکستان خواند

جانباختن ۹۴۹ تن در حوادث ترافیکی طی شش ماه گذشته

معاون راه آهن روسیه؛ مهمان حکومت طالبان در کابل

احتمال بارندگی و سیلاب های آنی در ۳۳ ولایت کشور

تیم فوتسال کشور با شکست مقابل تایلند از رسیدن به فاینل باز ماند

پوتین ادعای جنگ روسیه با ناتو را مزخرف خواند

بیش از یک سوم جمعیت جهان با ناامنی غذایی مواجه هستند

مسی در زندگی ورزشی اش دیگر رؤیایی ندارد

هیچ ارگانی جز وزارت اطلاعات و فرهنگ حق مداخله در تخلفات رسانه‌ای ندارد

استفاده تسلیحات ما توسط طالبان پیام ضعف را منعکس می‌کند

دیدار وزیر خارجه حکومت طالبان با هیئت پاکستانی در کابل

محکومیت کشته شدن شهروندان چینی در پاکستان از سوی حکومت طالبان

صف آرایی تیم فوتسال کشور مقابل تیم تایلند

کمک ۱۵ میلیون یورویی آلمان به افغانستان

هنوز هم نام بیشتر از ۲۰ مقام طالبان در فهرست سیاه قرار دارد

وعده همکاری چین با سکتور صحت افغانستان

برگزاری مراسم دستاربندی برای زندانیانی که حافظ قرآن شدند

امریکا از تحریم‌های جدید علیه ایران و گروه‌های مقاومت خبر داد

تکذیب هرگونه همکاری نظامی با اسرائیل از سوی ترکیه

تساوی تیم‌‌های ملی برازیل و اسپانیا در نبردی پرگول

کمک۸۸۰ میلیون دالری صندوق بین المللی پول به اوکراین


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.