ABOUT US  |  CONTACT US  |  RSS  |  ARCHIVE  |  2024-04-19  |  UPDATED: 1402/11/15 - 18:13:1 FA | AR | PS | EN
Formation of the Federalist Assembly of Afghanistan             Israel launches missile attack on outskirts of Damascus, killing Syrian civilians             ’UK national scandal’: 20,000 mental health patients ’raped, sexually assaulted’ in NHS care             Three US troops killed, dozens injured in drone attack in Syria             Trump says NATO will not come to rescue if US attacked             Ukraine beset by $40m fraud in arms procurement amid war with Russia            US approves sale of F-16 jets to Turkey after Ankara ratifies Sweden’s NATO membership             UNSC to meet to discuss ICJ ruling on Israeli genocide in Gaza             Taliban: Afghanistan Does Not Have Formal Border With Pakistan             Gaza’s major health facility collapses amid Israeli attacks: MSF             Americans to redeploy nuclear weapons in UK amid fears of WW3             Biden makes history: 1st sitting US president sued for complicity in genocide             Trump walks out of courtroom during closing arguments of Carroll’s attorney            US: 3 dead in shooting at Texas apartment complex            US-UK aggression against Yemen risks expansion of war: Iran            


DATE PUBLISHED: 1392/4/30 - 10:09:26
VISIT: 1628
SHARE WITH YOUR FRIENDS

افغانستان به روزهای بحران بازمی گردد؟
افغانستان به روزهای بحران بازمی گردد؟

نویسنده: محمدرضا بهرامی

ابهام نسبت به آینده را میتوان بارزترین مشخصه تحولات اخیر در افغانستان محسوب نمود. مذاکره با طالبان هنوز شکل نگرفته و طبیعتا فرآیند صلحی تدوین نشده، تنش با همسایه جنوبی ادامه داشته و گوئی این دو ساختار همچو دو خط موازی به نقطه مشترکی نخواهند رسید، اختلاف نظر با امریکا افزایش یافته و آینده روابط را با سوال مواجه نموده است ، دولت زودتر ازآنچه تصورمی رفت با چالشهائی از درون حاکمیت مواجه و جایگاهش تضعیف شده است. در توضیح وضعیت فعلی در افغانستان میتوان سه محور زیر را توجه قرار داد:

1_ بیاعتمادی نهادهای حکومتی نسبت به یکدیگر و مشخصا قوه مقننه به قوه مجریه.

به نظر میرسد این بیاعتمادی به جهت نگرانی ناشی از امکان رفتار فراقانونی قوه مجریه با بهره گیری از امکانات خود و جهت دهی برخی تحولات آتی کشور است.

دو منبع نگرانی قوه مقننه در مقطع فعلی را میتوان تلاش دولت به منظور برگزاری لوی جرگه و همچنین نامشخص بودن روند مذاکره با گروههای شورشی با توجه به ساختار و راهکارتعیین شده  توسط دولت ذکر نمود.

مجلس نمایندگان در افغانستان معتقد است فراخوان لوی جرگه توسط دولت نه تنها منطبق باترکیب اعضا و موارد پیش بینی شده در قانون اساسی نمی باشد، بلکه نوعی دخالت در اختیارات  قانونی شورای ملی نیز محسوب میگردد. هر چند این فراخوان لوی جرگه با هدف بررسی موافقتنامه امنیتی افغانستان و امریکا قرار است صورت گیرد، اما جناحهائی از مجلس نمایندگان افغانستان و همچنین شورای همکاری احزاب که متشکل از گروههای اپوزیسیون سیاسی دولت میباشند نگران ورود لوی جرگه به موضوع انتخابات سال آینده ریاست جمهوری  و اتخاذ تصمیماتی مغایر با مسیر قانونی و مشخص شده برای آن میباشند. این احتمال از نظر این مجموعه منتفی نمی باشد که برگزاری لوی جرگه  میتواند با هدف سیاسی اعمال فشار بر امریکا و به منظور جلب نظر آن کشور جهت عدم مخالفت با تاثیرگذاری احتمالی این جرگه بر فرآیند انتقال قدرت در افغانستان صورت گیرد.

مجلس نمایندگان همچنین با ارائه طرحی در خصوص چگونگی  توافق با گروههای شورشی در واقع نارضایتی خود از کارکرد شورای عالی صلح افغانستان که منصوب رئیس جمهور  بوده  و در طی عملکرد چند ساله خود هیچگونه توفیقی را در مسیر برقراری صلح نداشته اند نشان داده است.

به نظر میرسد مجلس نمایندگان  افغانستان علاقمند است تا با درگیر نمودن بیشتر جامعه بین الملل در فرآیند صلح در افغانستان، از امکان اعمال فشار احتمالی آنها بر منابع خارجی حامی گروههای شورشی در مسیر تغییر وضعیت فعلی بهره بگیرد.

1_ تشدید اختلاف نظر میان دولت افغانستان و دولت امریکا

از مهمترین موارد این اختلاف نظر به تفاوت دیدگاه دو طرف در خصوص تعریف از منبع تهدید میتوان اشاره نمود. در حالی که دولت افغانستان بر این باور است که طالبان و حامی آن یعنی پاکستان منبع اصلی تهدید بشمار میروند، دولت امریکا با جدا کردن تروریزم و شورش، بر این باور است که تهدید اصلی مورد توجه امریکا تروریزم بوده و شورش فعلی در افغانستان را یک نارضایتی داخلی در این کشور که برخوردار از مطالباتی بومی است تلقی مینماید. این تفکیک بخوبی عمق نگاه امریکا به بحران افغانستان را نشان میدهد. مهم نیست که این دیدگاه نوعی استیصال استراتژیک و یا نوعی ابتکار استراتژیک از طرف امریکا محسوب  شود. در واقع دولت امریکا به سختی در حال تلاش برای خارج کردن خود از دایره  " جنگ بدون پیروز " در افغانستان میباشد. دولت اوباما علاوه بر مرزبندی که فوقا ذکر شد تصمیم برخروج بخش قابل توجهی از نیروهای نظامی خود از افغانستان تا پایان سال 2014 دارد. بنابراین ماهیت بازی امریکا بعنوان مهمترین بازیگر بیرونی در افغانستان تغییر یافته و میتوان گفت که با کشته شدن بن لادن ارزشی بودن پروژه افغانستان برای امریکا خاتمه و آنرا به کالائی قابل گفتگو تبدیل نموده است.

تفکیک و مرزبندی صورت گرفته توسط امریکا به این معنا است که طالبان و دیگر گروههای شورشی تهدیدی امنیتی  برای امریکا محسوب نشده و باید برای مشروعیت بخشی و ورود آنان به فرآیندهای سیاسی تلاش لازم صورت پذیرد. افتتاح  دفتر دوحه و انجام مذاکره با طالبان در این مسیر قابل تفسیر است

موضوع اختلاف نظر بعدی چگونگی  نهائی نمودن موافقتنامه امنیتی بین امریکا و افغانستان میباشد. دولت امریکا علاقمند است این موضوع تا ماه سپتامبر که ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده آغاز خواهد شد  به امضا رسیده و خاتمه یابد. در واقع امریکا بر این نظر است که نهائی نشدن این موافقتنامه تا آن زمان موجب قرار گرفتن آن در دستور کار تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری افغانستان گردیده و این موضوع درگیر شدن بیشتر افکار عمومی مردم و احیانا تولید مشکلات بیشتر را به همراه خواهد داشت.

دولت افغانستان با آگاهی از اضطرار زمانی دولت امریکا، این موضوع را ابزار مناسبی برای چانه زنی و هماهنگ نمودن سیاستهای افغانی واشنگتن تلقی مینماید. فراخوان لوی جرگه با هدف بررسی این موافقتنامه بازی چند لایه‌ای است که دولت افغانستان در دستور کار قرار داده است. فرار از اتهامهای بعدی ناشی از تمکین به خواست امریکا در پذیرش این موافقتنامه، ارسال این پیام به مقامات امریکا که بطور سنتی این قبیل جرگه‌ها در جهت خواست مقامات عالیه در افغانستان حرکت مینمایند و همچنین تثبیت مطالبات مورد نظر طرف افغان را میتوان از نکات مورد نظر دولت  افغانستان محسوب نمود. ازمهمترین بخش‌های این موافقتنامه ادامه حضور تعدادی از نیروهای نظامی امریکا در قالب 9 پایگاه  نظامی در افغانستان و با شرط برخورداری ازمصونیت قضائی میباشد.

در مقابل امریکا نیز گزینه صفر به معنای امکان خروج تمامی نیروهای نظامی امریکا در پایان سال 2014 را مطرح نموده است. این گزینه  هر چند میتوانداهرم فشار و  ابزاری برای مذاکره با طرف افغان محسوب شود،  اما نزد برخی جناحها در امریکا  یک گزینه جدی است و سوابق موجود در عراق و ویتنام منتفی نبودن آنرا در سیاستهای امریکا به اثبات رسانده است.

موضوع سوم چگونگی روند مذاکره و دستیابی به مصالحه با طالبان میباشد.  در حالی که دولت افغانستان اصرار دارد طرف واقعی این مذاکرات قرار داشته و در واقع این طالبان باشند که تحت شرایطی به مجموعه دولت ملحق میشوند، از نظر امریکا نفس ورود این جنبش به فرآیند مصالحه، خاتمه درگیریها و قرار داشتن بازی آنان در ژئوپلتیک امریکا کفایت میکند. در این صورت جایگاه آنان در حاکمیت و جامعه افغانستان میتواند قابل گفتگو باشد.

 1_ طالبان بعنوان مهمترین گروه شورشی تبدیل به عنصری در افغانستان گردیده و در استمرار رفتارهای خود با تردید کمی مواجه میباشد. این جنبش در حالیکه در لایه‌های داخلی جامعه افغانستان هویت خود را از پیوند ایدئولوژی با قبیله بدست میآورد، در سطح بیرونی  تلاش دارند تا خود را مجموعه‌ای توانمند و برخوردار از الگو و سابقه حکومت که توان اداره کشور و پذیرش مسئولیتها و تعهدات مربوطه را در چارچوب نظام فکری خود دارد معرفی نماید. این جریان تا زمانی که احساس پیروزی در آنها وجود داشته باشد دلیلی برای عقب نشینی و مشارکت در مصالحه نمی بینند، در مبانی فکری خود برای اداره کشور تا کنون تغییر مشهودی ایجاد ننموده و حتی موضع علنی و رسمی نیز در ارتباط با پرهیز از  تعامل با دیگر جریانات افراطی و تروریستی درآینده اتخاذ نکرده اند. توسعه افراط گرائی در خاورمیانه و مشخصا سوریه در کنار عزیمت تعدادی از طالبان پاکستانی به این کشور، این احتمال را تقویت مینماید که سلاحهای اهدائی غرب به معارضه در سوریه، از طریق شبکه بهم پیوسته افراطگرها نهایتا در اختیار گروههای شورشی در افغانستان نیز قرار گیرد.

آنچه در انتها و با توجه به شرایط موجود با صراحت بیشتری میتوان در مورد آن صحبت کرد، ادامه بحران فعلی در افغانستان بعد از سال 2014 بعنوان یک احتمال جدی میباشد. علاوه بر اختلاف و شکاف عمیقی که بین طالبان و دولت فعلی به لحاظ ساختاری و اعتقادی وجود دارد، باید به این نکته  نیز توجه نمود که ریشه‌های این بحران صرفا در موضوعات داخلی و یا نحوه  نگرش بازیگران داخلی این کشورمحدود نبوده و آینده این کشور در شکل گیری ترتیبات آتی منطقه‌ای در غرب آسیا و حتی تا حدودی آسیای مرکزی موثر واقع خواهد گردید.  این موضوع نقش بازیگران خارجی را در این بحران پررنگ و بر پیچیده‌تر شدن آن افزوده است.

LINK: https://www.ansarpress.com/english/342






*
*

*



SEE ALSO

Federalism in Afghanistan: Opportunities and Challenges


Hamas has self-reliantly opposed the three giant intelligence agencies of the world!


Gaza Field Executions New Page in Israel Crimes Book


Lest we forget: Christmas, Gaza genocide and the Israeli occupation


What’s behind Netanyahu Declaring War on Palestinian Authority?


The Zionist ‘right to defend itself’ is a license to oppress, kill Palestinians


With Netanyahu Struggling in Gaza Quagmire, Gaps Deepen inside His Cabinet


How the Zionist entity sought to make colonial myth of ’terra nullius’ a reality


Factbox: Israeli genocidal war on Gaza – What has happened so far?


Taliban De-Persianizing Afghanistan Culture: Roots and Ramifications





VIEWED
MOST DISCUSSED




POLL

Modi, Merkel Discuss Afghanistan, Radicalisation And Terrorism

SEE RESULT


LAST NEWS

Federalism in Afghanistan: Opportunities and Challenges

Formation of the Federalist Assembly of Afghanistan

Israel launches missile attack on outskirts of Damascus, killing Syrian civilians

’UK national scandal’: 20,000 mental health patients ’raped, sexually assaulted’ in NHS care

Three US troops killed, dozens injured in drone attack in Syria

Trump says NATO will not come to rescue if US attacked

Ukraine beset by $40m fraud in arms procurement amid war with Russia

US approves sale of F-16 jets to Turkey after Ankara ratifies Sweden’s NATO membership

UNSC to meet to discuss ICJ ruling on Israeli genocide in Gaza

Taliban: Afghanistan Does Not Have Formal Border With Pakistan

Gaza’s major health facility collapses amid Israeli attacks: MSF

Americans to redeploy nuclear weapons in UK amid fears of WW3

Biden makes history: 1st sitting US president sued for complicity in genocide

Trump walks out of courtroom during closing arguments of Carroll’s attorney

US: 3 dead in shooting at Texas apartment complex

US-UK aggression against Yemen risks expansion of war: Iran

Yemen directly hits US warship with ballistic missile

Hamas has self-reliantly opposed the three giant intelligence agencies of the world!

President Raeisi calls for UN reform, says body unable to end Gaza genocide

Pedram: The Abduction of Hazara and Tajik Women Recalls the Crimes of Abdur Rahman

Special envoys from G7 countries discuss Afghanistan in London meeting

Turkish lawmakers open debate over Sweden’s NATO membership

UN agency says over half a million Palestinians face ‘catastrophic hunger’ in Gaza

Palestinian Islamic Jihad: Al-Maghazi operation proved defeat of Israeli regime in Gaza war

European support for Israel damaging energy security on the continent, report says

Pakistan Army Kills Seven ‘Terrorists’ Near Afghan Border

Israel kills at least 190 people in Khan Younis in 24 hours

UNAMA report: 49 Hazara community members killed in Afghanistan in three months

India’s Modi inaugurates Hindu temple on site of razed mosque ahead of elections

US 2024 election: DeSantis drops out of Republican presidential race, backs Trump

Survivors of Russian charter flight crash transferred to Kabul

Iran’s anti-terror strikes ‘clear message’ to certain recipients: Foreign Ministry

Ethnic mass killings in one Sudan city last year left up to 15,000 dead: UN report

Iran says reserves right to avenge Israel’s assassination of IRGC advisors

Rocket barrage targets Ain al-Asad base housing US forces in western Iraq

Lebanese media: Israeli drone kills 2 Hamas members in southern Lebanon

Five IRGC advisors assassinated in Israeli aggression on Syria

Pakistan recalls ambassador from Tehran

Iraqi PM stresses to NATO chief ending of foreign troops

UN chief reiterates call for immediate ceasefire in Gaza


MEDICAL NEWS


ANSAR PRESS ©  |  ABOUT US  |  CONTACT US  |  MOBILE VERSION  |  LINKS  |  DESIGN: Negah Network Co.
All right reserved. Use this website by mentioning the source (link) is allowed. فروشگاه اینترنتی نعلبندان